Algarve

Algarve

De naam Algarve stamt uit de Moorse bezetting. Vroeger heette het Al Gharb al Andalus, vertaald naar ten westen van Andalusie. Algarve ligt in het meeste zuidelijke punt van Portugal aan de Atlantische Oceaan. De kuststrook van de Algarve is prachtig en is in het bezit van circa 200 km aan gouden zandstranden en kristalhelder blauwe water.

Het landschap in de Algarve is zeer gevarieerd, in de binnenland bestaande uit heuvelachtige landschappen en veel naaldbossen. De kust is voorzien van prachtige stranden met robuuste rotsen. In het oosten van de Algarve zijn de groene lagunes aanwezig. In de Algarve zijn ook nog vandaag de dag nog vele Moorse invloeden terug te vinden. Vanwege haar klimaat is de Algarve de meest bezochte plaats van Portugal en is absoluut een regio dat de moeite waard is om het te bezoeken.

ALBUFEIRA
Albufeira is van oorsprong een vissersplaats en in de Romeinse tijd een belangrijke havenstad. Hedendaags is Albufeira één van de meest populaire badplaatsen van Portugal met een inwonersaantal van rond de 20.000 inwoners. Albufeira ligt aan de Atlantische Oceaan en is circa op 40 min rijafstand van de luchthaven van Faro.

Albufeira bestaat uit twee centrums, het oude en nieuwe centrum. De kenmerken van het oude centrum zijn de smalle, autovrije straten met heel veel leuke winkeltjes. Diverse restaurants en bars bepalen het beeld in het oude centrum. Met het nieuwe centrum word Praia da Oura bedoeld. In Praia de Oura is een 2 km lange boulevard strip met alleen maar uitgaansgelegenheden. Albufeira is zon, zee en strand met een fantasisch nachtleven. Een aantal bekende uitgaansgelegenheden bij de boulevard van Praia de Oura zijn Kiss, Liberto’s en La Bamba, maar de meest indrukwekkende discotheek is Kadoc net buiten Albufeira. In het oude centrum zijn ook veel uitgaansmogelijkheden zoals de Vegas Bar, Ricky’s Bar en Classics. Ook is er de Hollands feestcafe in het oude centrum van Albufeira terug te vinden.

Het gebied rondom Albufeira is gemiddeld 300 dagen per jaar zon zeker. De stranden in en om Albufeira bestaan uit gouden zandstranden met helderblauwe water. Robuuste rotsen scheiden de stranden van elkaar. Aan het strand van Praia da Oura bevind zich een duikschool en zijn er veel watersportactiviteiten mogelijk zoals duiken en snorkelen. Praia da Falesia is hot voor de windsurfers en parasailers die door de stevige wind daar mogelijk word gemaakt.

Voor de mensen die naast het zonnen en uitgaan ook nog iets van activiteiten in Albufeira willen meemaken zijn de volgende uitstapjes een aanrader:

- De Zoomarine. Gelokaliseerd in Guia, op enkele km’s van Albufeira kunt u spectaculaire shows over dolfijnen, zeeleeuwen en tropische vogels volgen. Ook is bij de zoomarine een 4D bioscoop aanwezig

- Golfen bij de Balaia Golf Village. De 9 hole golfbaan is gelegen tussen Villamoura en Albufeira.

- Aqualand. We kunnen vaststellen dat het een onvergetelijke dag word wanneer u een bezoek uitbrengt aan de grootste waterpark van de Algarve met een diversiteit aan leuke glijbanen en faciliteiten. Aqualand is gevestigd in Alcantarilha

- Grotten en tunnels in Albufeira, de meeste grotten en tunnels zijn verborgen in de kliffen, zoals Ponte Grande, Cerro da Malpique Cova do Xorino en Penedo de Peneco en o Patio. Het bezoeken van de grotten en tunnels leveren panoramische beelden op.

- 18e eeuws Igreja da Matriz. Kenmerkend aan deze kerk is de imposante klokkentoren met maar liefst 8 klokken die erin hangen.

- Museu Arqueológico. In het bezit van bijzondere voorwerpen zoals Romeinse oorbellen en een Visigotische wijnbeker van aardewerk uit de 7e eeuw.

Tavira
De bijnaam van Tavira is het Venetië van de Algarve en volgens de Algarve kenners is het één van de mooiste plekken aan de Algarve. De dorp ligt aan de monding van de rivier de Segua. Tavira ligt op ongeveer 20 km van de Spaanse grens en circa 30 km van Faro vandaan. Tavira telt circa 13.000 inwoners.

Na de aardbeving in Lissabon in 1755 was Tavira geheel verwoest en volgde er de wederopbouw die het dorpse karakter altijd intact heeft blijven houden. Tegenwoordig leeft Tavira vooral van de visserij en toerisme. Het is vooral een belangerijk centrum voor de tonijn visserij. In tegenstelling tot andere plaatsen aan de Algarve is het toerisme in Tavira veel kleinschaliger, maar desalniettemin is het de moeite waard om het te bezoeken. Het uitgerekte zandstrand van Tavira is alleen per veerpont te bereiken naar Ilha de Tavira. De letterlijke vertaling van Ilha de Tavira is eiland van Tavira.

Ook voor de cultuurliefhebber is Tavira een must vanwege zijn vele imposante gebouwen, zoals Igreja de Santa Maria do Castelo en de Sint Jacobskerk. De brug Ponte Romana uit de Romeinse tijd en het kasteel van Tavira zijn ook heel populair bij de cultuurliefhebber.

Alvor
Alvor is van oudsher een typisch vissersplaatsje met een eeuwenoude geschiedenis. Alvor telt ongeveer 5000 inwoners en hoort bij de gemeente Portimao. De stad Portimao en Praia da Rocha liggen op ongeveer 4 km. Het centrum van Alvor bestaat uit gezellige, smalle straten met een overvloed aan terrasjes, restaurants en barretjes. Bij de vissershaven treft u de boulevard aan waar veel souvenirs winkeltjes zich bevinden. Hier kunt ook genieten van de culinaire hoogstandjes van de Portugese keuken. Talrijke visrestaurantjes bepalen het beeld aan de boulevard. Alles soorten vis van sardientjes tot cataplana zijn aanwezig en de Portugese Vinho Verde (groene wijn) kan daarbij niet ontbreken. De fijne zandstranden van Alvor zijn werkelijk schitterend en veel watersportactiviteiten behoren hier tot een mogelijkheid. Voor de golfliefhebbers hebben we ook goed nieuws. De Penina Golfclub en de Alvor Golfclub bevinden zich in de directe omgeving. Het zijn beide 18 holes golfbanen. Alvor bezit alle ingrediënten voor een prettig verblijf.

Lagos
Lagos gaat terug tot meer dan 2.000 jaar geschiedenis en vandaag de dag zijn vele overblijfselen nog terug te zien. Lagos heeft ongeveer 20.000 inwoners en is één van de mooiste plaatsen aan de Algarve. In de middeleeuwen was Lagos een belangrijke haven waar de Portugese ontdekkingsreizigers vertrokken om het continent Afrika te verkennen. Van 1576 tot 1756 was het de belangrijkste stad aan de Algarve en daarmee ook tevens de hoofdstad. Tegenwoordig is het één van de populairste badplaatsen aan de Algarve en bevinden zich er pittoreske jachthavens.

We hebben een opsomming gemaakt van de meeste bezochte bezienswaardigheden in Lagos.

Igreja de Santo Antonio. 17e eeuws gouden kerk in barokstijl.

- Praça Infante Dom Henrique. In het gezellige centrum van Lagos staat op het plein de standbeeld van Hendrik de Navigator.

- Mercado dos Escravos. De slavenmarkt waar tijdens de 15e eeuw slaven naar Europa werden verhandeld. Hedendaags is het een meuseum waar tentoonstellingen er worden gehouden.

- De stadsmuur. Tussen 1400 en 1600 werd de stadsmuur gebouwd over de Romeinse stadsmuur.

- Forte da Ponta de Bandeira. 17e eeuw fort gedecoreerd met blauwe azulejos(tegels).

- Ponta da Piedade. Op ongeveer 3 km van Lagos van Ponta da Piedade. Ponta da Piedade is een zeer hoog punt waar u uitzicht heeft over het meest zuid westelijke punt van het Europese vastenland Cabo Sao Vicente. Vanwege de ligging heeft Lagos de meeste zonuren van de regio. Een boottocht naar de grotten is ook een mogelijkheid.

Lagos is zeer veelzijdig en is daarom een zeer populaire badplaats. De beroemde stranden in Lagos zoals Praia Dona Ana, Praia do Camilla, Meia Praia, Praia da Canavial, Praia Porto de Mos en Praia do Pinhao is voor de strandliefhebber een waar paradijs. Het zijn één van de mooiste stranden in Europa. De combinatie van witte, fijne zandstranden en de rode, goud gele rotsformaties maken het tot een unieke strandbestemming.

Op enkele km’s van Lagos zijn er voor de golfliefhebbers ook een aantal fraaie golfbanen zoals de Palmaras Golfclub en de Boavista Golfclub. Beide zijn 18 holes golfbanen.

Portimao/Praia da Rocha
Portimao is een belangrijke havenstad in de regio die de grootste sardinevloot huisvest van heel Portugal. In Portimao wonen rond de 48.000 inwoners. Het centrum van Portimao bestaat uit gezellige visrestaurants en barretjes. De gastronomie van de regio bestaat uit presunto (gerookte ham) en chorizo (worst) en zelfgemaakte brood. Tijdens de lunch worden deze hapjes geserveerd en daar kan een glaasje Vinho Verde natuurlijk niet bij ontbreken. De lokale markt in Portimao is zeker de moeite waard om het te bezoeken. Typische, Portugese souveniertjes zijn op de markt te vinden. Vanuit de haven van Portimao worden er boottochten naar de grotten georganiseerd en is zeevissen een populaire activiteit. Praia da Rocha grenst aan Portimao en is één van de grootste vakantieoorden van de regio. In de jaren 1930 tot 1950 vestigde ze een groep Engelse schrijvers en intellectuelen wat goed voor de naamsbekendheid is geweest van Praia da Rocha. De letterlijke vertaling van Praia da Rocha is rotsstrand. De zandstranden van Praia da Rocha zijn een plaatje voor het oog en er zijn diverse watersportactiviteiten aanwezig. Praia da Rocha heeft een bruisend nachtleven. De honderden meter lange boulevard van Praia da Rocha biedt op het gebied van uitgaan vele mogelijkheden.

Villamoura
In tegenstelling tot de meeste plaatsen in de Algarve was Villamoura geen vissersdorpje. Villamoura is ontworpen door een rijke bankier uit Lissabon. De eerste werkzaamheden vonden plaats in het jaar 1974. Hedendaags is de stad Villamoura één van de grootste vakantieoorden van Europa met zijn 20 km2. Villamoura ligt op ongeveer 22 km van Faro en ligt in de gemeente Loulé. Het plaatsje Quarteira grenst aan Villamoura. Iedere woensdag is de lokale markt in Quarteira. Villamoura is een plaats met veel hoogbouw en in het bezit van een prachtige jachthaven. Bij de jachthaven bevinden zich talloze barretjes en cafés, waaronder de café Sete (café zeven) van de voormalige stervoetballer Luis Figo. Luxe boetiekjes en restaurants bepalen het beeld, maar de casino van Villamoura en de discotheek Black Jack zijn de ware publiekstrekkers in Villamoura. Culturele activiteiten zijn ook in Villamoura mogelijk. De Romeinse ruïnes Cerro da Vila bevinden zich ten noordoosten van de jachthaven. Daar bevind zich ook een klein museum met opgravingen uit de Romeinse tijd. Voor de kartliefhebbers hebben we ook goed nieuws, namelijk dat de Algarve Karting tussen Villamoura en Loulé ligt in het plaatsje Almancil. In Villamoura bevind zich ook een tennis en duikschool, maar de grootste toeristische atttractie in Villamoura zijn de golfbanen. Er liggen er maarliefst 5 golfbanen. De bekendste is de 18 holes Oceanico Victoria Clube de Golfe. Hier worden er jaarlijks wedstrijden gehouden en in 2006 is deze golfbaan uitgeroepen tot beste Portugese golfbaan. De overige golfbanen in Villamoura zijn Oceanico Millennium course, Oceanico Old Course, Oceanico Pinhal Course en de Vila Sol Course. Allen zijn 18 holes golfbanen, behalve de Vila Sol Course die is 27 holes. De veelzijdigheid van de pittoreske stad Villamoura maakt het tot een unieke bestemming.

Monte Gordo/ Vila Real de Santo Antonio
Monte Gordo is de bekendste badplaats in het oosten van de Algarve op een steenworp afstand van Spanje. Monte Gordo telt ongeveer 5.000 inwoners en het is een voormalige vissersdorpje die uitgegroeid is tot een moderne badplaats. De grootste toeristische attractie zijn de 16 km lange, fijne zandstranden. Aan de boulevard zult u vele gezellige terrasjes en restaurants vinden. De casino van Monte Gordo bevind zich ook op de boulevard, maar Monte Gordo is veel meer dan badplaats, zo heb je tussen Monte Gordo en Castro Marim een schitterend vogelreservaat. Omdat Monte Gordo vrij vlak is, is het ook zeer geschikt voor de wandel en fietsliefhebbers. Vele topsporters uit diverse landen komen naar deze bestemming, vanwege het feit dat er een prachtig sportcomplex ligt tussen Monte Gordo en Vila Real de Santo Antonio. De sportcomplex ligt in het bos omgeven door prachtige paden. Vila Real de Santo Antonio grenst aan Monte Gordo en is één van de belangrijkste vis havens van de regio en de toerisme begint op deze plaats een steeds belangrijke rol te krijgen. Vila Real de Santo Antonio werd gesticht in 1774 door Marques de Pombad en was in een recordtempo van 5 maanden gebouwd. Vila Real de Santo Antonio moest de concurrentie aangaan met het Spaanse vissersdorpje Ayamonte. De belangrijkste bezienswaardigheid in Vila Real de Santo Antonio is het plein in het centrum omringd door de oranje bomen en een obelisk. De rivier de Guardiana heeft een prachtige oever en voorziet u van een geweldig uitzicht over de witte huisjes van de Spaansje plaatsje Ayamonte. Met de veerboot kunt u ook een bezoek uitbrengen aan het Spaanse badplaatsje Ayamonte, dat zeker de moeite waard is.

FARO
Faro is de hoofdstad van Algarve en telt ongeveer 60.000 inwoners. De internationale luchthaven die jaarlijks miljoenen toeristen trekt bevind zich ook in Faro. Bij het aanvliegen op Faro bevind zich voor de kust een aantal moerassige eilandjes. Het moerasgebied is een beschermd natuurpark. De belangrijkste export van de haven van Faro zijn landbouwproducten als groente, wijn, fruit en natuurlijk vis. In Faro kunt u vele culturele bezienswaardigheden zien. We hebben voor u een opsomming gemaakt van de bekendste bezienswaardigheden in Faro.

- De Stadsmuur of ook wel de Alfonso muur. Deze oude verdedigingsmuur is naar Alfonso III is genoemd. Koning Alfonso III verdreef in 1249 hoogstpersoonlijk de Moren uit Faro.

- Arco da Vila. Arco da Vila is de mooiste van de totaal 3 stadspoorten die zich in de Algarve bevind. Het wit marmeren beeld van Thomas van Aquino bevind zich ook daar.

- De kathedraal Sé. 18e eeuws kathedraal versierd met blauwe azulejos(blauwe tegels)/.

- Igreja do Carmo. Karmelietenkerk in Barokstijl. Er bevind zich ook een ossuarium. De kapel van Igreja do Carmo is bewerkt met botten en schedels.

- Museo de Etnografia. Volkenkundig museum over het traditionele leven in de Algarve. Voorbeelden van kunstnijverheid worden er ook belicht.

- Museo Maritimo. Museum met de visserij als centraal punt. Ook worden er tentoonstellingen gehouden over scheepsmodellen.

- Miradouro de Santo Antonio. Vanaf deze klokkentoren heeft u werkelijk panoramische uitzichten over de stad en kust.

Faro nodigt u uit om deze prachtige, culturele stad te ontdekken.

Praia da Oura
Met het nieuwe centrum in Albufeira word Praia da Oura bedoeld. Praia de Oura is een 2 km lange boulevard strip met alleen maar uitgaansgelegenheden. Praia da Oura is zon, zee en strand met een fantastisch nachtleven. Een aantal bekende uitgaansgelegenheden bij de boulevard van Praia de Oura zijn Kiss, Liberto’s en La Bamba.

Het gebied rondom Praia da Oura is gemiddeld 300 dagen per jaar zon zeker. De stranden bestaan uit gouden zandstranden met helderblauwe water. Robuuste rotsen scheiden de stranden van elkaar. Aan het strand van Praia da Oura bevind zich ook een duikschool en zijn er veel watersportactiviteiten mogelijk zoals duiken en snorkelen.

Praia da Falesia
Praia da Falésia is een langgerekte, met pijnbomen begroeide, kuststrook. Deze kuststrook, met prachtige zandsteenrotsen, loopt achter het strand. Praia da Falésia heeft geen centrum; de winkels, restaurants en bars liggen langs de invalsweg en de weg langs het strand. Op 1,5 kilometer ligt het kleine vissersplaatsje Olhos d’Agua. Het strand is er prachtig en bij vloed ontstaan er enkele idyllische baaitjes. Wanneer het eb is zie je zoet water uit de bodem van de zee borrelen. Hier dankt het plaatsje zijn naam aan: Olhos de Agua (ogen van water). Het achterland nodigt uit tot het maken van uitstapjes. Het dorpje ligt tegen een heuvel en wanneer je hier naar boven wandelt of rijdt heb je een fantastisch uitzicht over zee.

Praia da Falesia is het prachtig stukje kust tussen Albufeira en Vilamoura. Het mooie, lange zandstrand wordt begrensd door indrukwekkend hoge, roodgekleurde rotswanden. U bereikt het strand meestal via een trap. Een wat rustiger omgeving met voldoende voorzieningen voor een heerlijke vakantie. Praktische informatie

Hotel Algarve Casino ligt aan het heerlijk brede en schone strand van Praia de Rocha!

Incl. verzorging o.b.v. Logies en ontbijt
Incl. 10 KG handbagage (Transavia) of 7 KG handbagage (Corendon)
Op aanvraag
Reisdetails
Leuk hotel op loop afstand van het strand!

Incl. verzorging o.b.v. Logies en ontbijt
Incl. 10 KG handbagage (Transavia) of 7 KG handbagage (Corendon)

Op aanvraag
Reisdetails
Het 4* Vila Gale Ampalius Resort ligt op steenworp afstand van het strand en de Marina beach jachthaven van Vilamoura. Daarnaast biedt het resort een groot scala aan faciliteiten!

Incl. verzorging o.b.v. Logies en ontbijt
Incl. 10 KG handbagage (Transavia) of 7 KG handbagage (Corendon)
Op aanvraag
Reisdetails
Incl. verzorging o.b.v. Logies en ontbijt
Incl. 10 KG handbagage (Transavia) of 7 KG handbagage (Corendon)
Op aanvraag
Reisdetails
Incl. verzorging o.b.v. Logies en ontbijt
Incl. 10 KG handbagage (Transavia) of 7 KG handbagage (Corendon)
Op aanvraag
Reisdetails