Lissabon

Lissabon is een stad die u zeker gezien moet hebben, volgens de oude mythe werd Lissabon gesticht door de Griekse mythologische held Odysseus, die de stad stichtte tijdens zijn lange reis terug naar huis.

Lissabon is tegenwoordig de hoofdstad van Portugal. Lissabon wordt ook vaak in boeken aangeduid als de witte stad, dit door de unieke lichtinval. De stad ligt aan de monding van de Taag en is gelegen op 7 heuvels. Het prachtige oude stadscentrum is echt een ‘must see’. Brengt u een bezoek aan de oudste wijk van Lissabon Alfama en maak daar kennis met de vele authentieke schilderachtige straatjes die Alfama u te bieden heeft, laat u betoveren door de gezelligheid die deze wijk al eeuwen bezit. Verder vindt u in Lissabon talloze shopping centra’s, vele gezellige pleinen en natuurlijk ontzettend veel bezienswaardigheden. Breng ook een bezoek aan Baixa, ook wel de benedenstad genoemd, dit is het centrum van de stad. Tevens moet u ook een bezoekje brengen aan de wijk Bairro Alto. In deze wijk vindt u vele restaurants en cafeetjes, dus volop uitgaansmogelijkheden. Enkele kilometers ten oosten van het centrum vindt u het nieuwe centrum van Lissabon, wat ook een bezoekje waard is. De stad leeft van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, er is altijd wel iets te beleven in deze enerverende stad.

Carcavelos
Carcavelos is nabij Lissabon. Carcavelos is een kleine plaats en is vooral bekend vanwege haar stranden. De zandstranden reiken tot aan de kustlijn van Estoril. Hier worden ook strandvoetbal en strandvolleybal kampioenschappen georganiseerd. Vanwege de nabijheid en bereikbaarheid van Lissabon worden de Carcavelos stranden goed bezocht in de zomer. In de winter zijn de Carcavelos stranden vooral bij surfers en surfboarders in trek vanwege de zeer goede condities die daar aanwezig zijn. In de directe omgeving van de Carcavelos stranden bevinden zich restaurants, barretjes en terrasjes waar u heerlijk van de zon kunt genieten.

Sintra
Sintra stamt af van het woord Cynthia, dat in het Keltisch maan betekent. Rond 300 voor Christus ontstond er een Keltische maan tempel. Tegenwoordig wonen er circa 400.000 mensen in Sintra en de prachtige stad Lissabon is op ongeveer 25 minuten rijafstand. Sintra is een sprookjesachtig stadje aan de voet van de Sintra berg. Sintra wordt door UNESCO erkend als werelderfgoed van de mensheid. De Sintra berg is onderdeel van het panoramische natuurpark Parque Natural Sintra-Cascais.

De Moren waren een van de eerste volkeren die hun stempel op de stad Sintra drukten. Veel invloeden uit de Moorse tijd zijn hedendaags in Sintra nog terug te vinden, om precies te zijn in het Museum Arquelogico de Odrinhas.(archeologische museum)

In de 12de eeuw werden de Moren uit de kasteel Palacio da Vila in Sintra verdreven door toedoen van de eerste Portugese koning D.Alfonso Henriques. Het pittoreske kasteel Palacio da Vila is tegenwoordig het visitekaartje van de stad. Ontdek deze adembenemende stad en u zal Sintra snel weer komen opzoeken.

FATIMA
Fatima is een bekend Rooms-Katholiek bedevaartsoord ten noordoosten van Lissabon en is gelegen in de gemeente Ourem. Jaarlijks trekken er duizenden pelgrims om te heilige maagd Maria te vereren. Fatima dankt haar naam uit de tijdperk van de Moren en is naar een Moorse prinses vernoemd. Tegenwoordig is Fatima een bedevaartsoord, nadat in 1917 de heilige maagd Maria meerdere keren verscheen. De drie herderskinderen Francisco, Jacinta en Lucia waren getuigen van de verschijning van de heilige maagd Maria in 1917. Francisco en Jacinto overleden 1919 en 1920 door toedoen van de Spaanse griep. Lucia trad in een Spaans Karmelietessenklooster aan in 1925 waar ze haar ervaringen er herinneringen deelde en overleed in 2005. In 2000 werden de herderskinderen Francisco en Jacinta zalig verklaard door de paus. De bezienswaardigheden die u in Fatima niet mag missen zijn het sanctuarium, de basiliek en de kapel. De grote plein zal u niet onberoerd laten en bewonder de kunstvormen en bouw in Barokstijl. U kunt ook ervoor kiezen om een aantal indrukwekkende musea’s te bezoeken zoals het museum voor sacrale kunst, het museum voor etnologie en het wassen beeld museum. Fatima is een historische bedevaartsoord en zal u zeker niet onbewogen laten.

NAZARE
Nazare ligt in de provincie Estremadura ten noorden van Lissabon met een inwonersaantal van rond de 15.000 inwoners. Van oorsprong is Nazere een karakteristieke vissersstadje en hedendaags is het een badplaats met een rijk aan zeetradities en Portugese klederdracht folklore. De absolute trekpleister van Nazare is de 110 meter hoogste punt van het stadje O Sitio. U kunt dit punt bereiken door middel van een lift en eenmaal boven zijn fraaie, panoramische uitzichten die het beeld bepalen. O Sitio is vanzelfsprekend de meeste overzichtelijke uitkijkpunt en eenmaal naar beneden kijkend ziet u de azulejos kapel genaamd Ermida da Memoria. Ermida da Memoria is gebouwd door edelman D. Fuas Roupinho als dankbaarheid dat zijn gebeden werden gehoord door onze lieve vrouw van Nazare. De Mythe is namelijk dat D. Fuas Roupinho in de 12e eeuw werd achtergevolgd door een hert, waardoor hij dreigde met zijn paard in het ravijn neer te storten. Tegenover de Ermida da Memoria bevind zich de indrukwekkende kerk Igreja da Nossa Senhora da Nazare. Igreja da Nossa Senhora werd in de 17e eeuw herbouwd, omdat het aan populariteit gestegen was en te klein was voor de vele bezoekers aan deze bedevaartsoord. De kenmerken aan de buitenkant zijn de enorme gevel met twee klokkentorens. Van binnen zijn de prachtige azulejos(tegels) en schilderijen die uw aandacht zullen trekken. Op 8 september is het jaarlijkse feest en trekt het altaar met het beeld van Nossa Senhora da Nazaré vele bezoekers. Het museum van etnologie is ook een echte aanrader. Nazaré zal een onbetwiste indruk bij u achterlaten.