Porto

Porto wordt ook wel Oporto genoemd. Het is na Lissabon de grootste stad van Portugal met een inwonersaantal van 1,8 miljoen mensen. De rivier de Douro stroomt door de stad Porto heen en is de reden waarom Porto bruggenstad genoemd word. U heeft de mogelijkheid om een rondvaart te maken over de rivier de Douro en te genieten van de uitzicht die u heeft over Porto’s oudste, imposantste bruggen. Porto is de belangrijkste havenstad van Portugal en de stad is opgebouwd tegen 7 heuvels.

Porto heeft een rijk aan historie. Vanuit het oude culturele stadscentrum Ribeira vaarden de eerste Portugese schepen in de 15e eeuw naar Afrika. Het begin van de Gouden Eeuw voor de Portugezen. Kenmerkend voor Ribeira zijn de smalle straten en de gekleurde huisjes aan de rotswanden. De bekendste brug in Porto is de Dom Luis I brug en die bevind zich naast de stadscentrum Ribeira. In Ribeira zijn er talloze restaurants aanwezig aan de promenade van de Douro waar u werkelijk van het uitzicht van de rivier de Douro kunt genieten en de Portugese keuken kunt bewonderen.

De letterlijke betekenis van Douro is gouden rivier. De Douro heeft een totale lengte van 897 km. De Douro begint 50 km ten noordwesten van Soria (Spanje) en mondt uit in de Altantische Oceaan. De Romeinen hebben de wijnbouw in Porto geïntroduceerd en bevordert. Langs de rivier de Douro was het wijngebied in eerste instantie vooral aangelegd voor de Port.Tegenwoordig worden er alle soorten wijnen verbouwd. De Douro is een van de oudste wijngebieden van de hele wereld. In de 15e en 16e eeuw was er veel vraag naar zware wijnen waardoor de wijnbouw in de streek een flinke impuls kreeg. De grootste groei was in de 17e eeuw toen Portugal wereldwijd bekend werd door toedoen van de Engelse handelaren. Portugal importeerde de druivenrassen vanuit Noord-Afrika. Enkele van deze druivenrassen worden in Portugal exclusief gebruikt.

De wijnproeverijen zijn in de wijk Vila Nova de Gaia tegenover het oude centrum Ribeira te vinden. De Dom Luis I brug aflopen en u bevind zich in een oase van wijnproeverijen.. U kunt er een rondleiding krijgen over de voorbereiding en geschiedenis van de Port wijn. De rondleiding duurt circa 25 minuten en aan het einde van de rondleiding begint het leukste gedeelte namelijk het proeven.

Porto heeft een mediterraan zeeklimaat. De zomers zijn warm, maar doordat er een briesje van de zee afkomt is er een aangename gevoelstemperatuur. De winters zijn nat met periodes van regen.

Het gehele oude centrum van porto staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. In 2001 was Porto samen met Rotterdam de culturele hoofdstad van Europa. Porto bezit alle ingrediënten voor een onvergetelijk verblijf.

Geschiedenis
Porto is na Lissabon de 2e grootste stad van Portugal met een inwonersaantal van rond de 250.000 mensen. Telt u de omliggende arrangementen naast Porto, komt u op circa 1.8 miljoen inwoners. In de Romeinse tijd had Porto een ander naam. Vroeger heette de stad namelijk Cale, later werd het Portucale. Porto was verantwoordelijk voor de naam Portu in Portugal. Nadat Porto in de handen van de Moren was gekomen, werden de Moren in de 11e eeuw verdreven door Alfonso Henriques. Deze Portugese held lanceerde de Reconquesta(herovering), waardoor Portugal een onafhankelijk koninkrijk werd.

In 1387 trouwde Dom Joao I met Philippa of Lancaster in Porto. Hun meest bekende zoon was Henrique, de Navigator die een expeditie hield om Afrika heen voor een zeeroute naar India. Porto is van oorsprong een handelsstad en de wijn die er verbouwd wordt is altijd een belangrijke inkomstenbron geweest voor de Portugezen. Begin 19e eeuw veroverde Napoleon Porto vanwege het feit dat het een belangrijk handels en wegennetwerk was en omdat de Portugese wijn een gouden tijdperk kende. Na hulp van onder meer de Engelsen lukte het de Portugezen de Fransen uit Porto te verwijderen.

Hedendaags is Porto de economische stad van Noord Portugal. De rivier de Douro stroomt door de stad heen en ook is de stad van oorsprong op 7 heuvels gebouwd. De havenstad Porto was in 2001 nog de culturele hoofdstad van Europa samen met Rotterdam.

Kerken & Bruggen
Igreja de Sao Francisco is vanuit de buitenkant van Gotische makelaardij, maar aan de binnenkant van de kerk zijn er verfijnde, weelderige figuren in barokstijl toegepast. 100 kg aan bladgoud is er ook in toegepast.

Igreja de Sao Francisco stamt uit de 14e eeuw en tegenwoordig is het een museum. Deze kerk behoort bij de UNESCO en is gelegen in de oude historische stad van Porto.

Igreja de Santa Clara stamt uit de 15e eeuw. Van gotische stijlelement aan de buitenkant en de interieur bestaat uit de Renaissance stijlelement. Binnen kunt u genieten van de toalha dourada houtsnijwerk.

Torre dos Clerigos ligt naast de Igreja dos Clerigos. Ontworpen door de Italiaanse architect Nicholas Nasoni in de 18e eeuw. Torre Igreja dos Clerigos is gebouwd in barok stijl. De Torre dos Clerigos is met 76 meter de hoogste kerktoren in Portugal. De architect Nasoni is begraven in de Igreja dos Clerigos.

In 1730 begon de bouw van Igreja de Santo Lldefonso en in 1739 werd de bouw afgerond. Het barokke kerkje ligt in het centrum van Porto. De blauwe tegels (azulejos) bedekken de kerk, dit is ontworpen door de kunstenaar Jorge Golaco. Igreja de Santo Lldefonso heeft 2 torens waardoor de 19e eeuws rococo beter naar voren kom.

Ponte de Maria Pia is een spoorbrug over de rivier de Douro die de plaatsen Porto en Vila Nova de Gaia aan elkaar verbind. De brug is tussen 1875 en 1877 door Gustave Eiffel en Teofilio Seyrig gebouwd. De brug is genoemd naar naar de Portugese koningin Maria Pia.

Ponte da Arrabida werd door Edgar Cardozo ontworpen en de bouw werd afgehandeld in 1963. De kenmerk van deze brug is de boog van 270 meter dat in de tijd dat het werd gebouwd een wereldrecord was voor boogbruggen. Deze brug is erbij gekomen om het verkeer van Porto naar Vila Nova de Gaia te bevorderen.

De Dom Luis 1 brug is vernoemd naar Koning Lodewijk en werd ontworpen door Teofilo Seyrig, Belgisch medewerker van Gustave Eiffel. Een aantal elementen van de Eiffeloren komen in deze brug overeen. De opening van de Dom Luis I brug was op 31 oktober 1886. De zusterhotel van de Dom Luis I brug is de Maria Pia brug. Deze brug verbindt de wijk Ribeira met de wijnproeverijen aan de andere kant van de Douro.

Het oude centrum Ribeira
Ribeira staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Vanuit deze culturele oude stadscentrum vaarden de eerste Portugese schepen in de 15e eeuw naar Afrika. Dit was voor de Portugezen het begin van de Gouden Eeuw. Kenmerkend voor Ribeira zijn de smalle straten en de gekleurde huisjes aan de rotswanden. Het oude centrum bevind zich naast de Dom Luis 1 brug en vanuit deze plaats heeft u prachtige, panoramische uitzichten over het oude centrum Ribeira. In Ribeira zijn er talloze restaurants en barretjes te vinden, zodat u kunt genieten van de uitzicht over de Douro en de Portugese keuken kunt bewonderen.

Rivier de Douro
De letterlijke betekenis van Douro is gouden rivier. De Douro heeft een totale lengte van 897 km. De Douro begint 50 km ten noordwesten van Soria (Spanje) en mondt uit in de Altantische Oceaan. Het behoort tot een van de grootste stroomgebieden van het Iberisch Schiereiland. Op de bovenloop van de Douro worden er Quinta’s verbouwd. Quinta’s zijn wijngaarden waar de druiven voor de Port groeien. Het is vooral rode wijn dat verbouwd wordt en witte wijn word kleinschaliger geproduceerd. Over de rivier de Douro kunt u heerlijk genieten van de panoramische uitzichten van het landschap.

Estacao de Sao Bento
Estaçao de Sao Bento is de bekendste treinstation in Porto gelokaliseerd in Praca de Almeida Garrett. De eerste trein arriveerde op 7 november 1896 en de officiële opening was in 1916. In de entreehal van het station bevinden zich 20.000 azulejos.

Azulejos zijn blauwe, witte beschilderde tegelpannen die de Portugese historie uitbeelden. De schilder die de tegels beschilderde was Jorge Golaco. De ontwerper van Estaçao de Sao Bento was Marques da Silva.

Palacio da Bolsa
De Palacio da Bolsa is een 19 eeuw historisch beursgebouw gevestigd in Infante D’ Henrique in het historische centrum van Porto. Dit historisch beursgebouw trekt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers. De architect van het gebouw was Joaquim da Costa Lima afkomstig uit Porto. Palacio da Bolsa is in neo-klassieke stijl voltooid.

Patio das Nacoes
Bij elk rondleiding door de Palacio da Bolsa begint bij de Patio das Naçoes die overdekt is door een grote glazen koepel. Hier bevind zich ook de kroonluchter die ongeveer 1500 kg weegt. Bij Patio das Naçoes bevinden zich de familiewapens waarmee Portugal vroeger handel mee dreef. Om de 30 minuten wordt er een rondleiding gehouden in dit prachtige, historische gebouw.

Salao Arabe
De letterlijke betekenis van Salao Arabe is de Arabische zaal. Salao Arabe bevind zich ook in de Palacio da Bolsa. Salao Arabe is geinspireerd door de Alhambra in Granada.

De Arabische zaal is in Moorse stijl onthuld en hier werden er hoge buitenlandse gasten ontvangen. Tegenwoordig word de zaal voor evenementen gebruikt.

Rua Santa Caterina
Rua Santa Caterina is gelokaliseerd in de meest commerciële gebied van de binnenstad.
In deze winkelstraat kunnen auto’s niet komen, het is te vergelijken met de Kalverstraat in Amsterdam. Rua Santa Caterina is voorzien van talloze kledingwinkels, barretjes en restaurants. U kunt heerlijk genieten van de culturele aspecten die in Rua Santa Caterina aanwezig zijn.

Casa da Musica
Casa da Musica is de concertgebouw van Porto. In 2001 toen Porto de culturele stad van Europa was zou de concertgebouw afgerond zijn, maar dit was niet het geval. 4 Jaar na dato was de opening van het Casa da Musica alsnog. De openingsconcert vond plaats op 14 April 2005. Het concertgebouw is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Casa da Musica biedt plaats aan 1238 mensen.

Mosteiro da Serra do Pilar
Mosteiro da Serra do Pilar is een prachtige kloosterkerk afkomstig uit de 17e eeuw. De kloosterkerk behoort bij de Portugese leger en is toegankelijk voor mensen op zondagmorgen. Mosteiro da Serra do Pilar bevind zich op een berg ten oosten van de Dom Luis brug. Vanuit deze punt heeft u panoramische uitzichten over Porto, Gaia en de rivier de Douro.

Serralves Museum
De architect van de Serralves Museum was Alvaro Siza. De opening van de museum was op 6 Juni 1999. De museum bestaat uit verschillende architecturale inzichten bedacht door Alvaro Siza. De expositie ruimte bestaat uit hellende paden waarvan de invalshoeken en lichtinval in het middelpunt staan. De expositieruimte is 4500 km2.

In het Serralves Museum bevindt zich ook een documentatie centrum, bibliotheek en winkels. De museum is ook in het bezit van een restaurant met een terras met uitzicht op de park waar u heerlijk kunt genieten van de Portugese keuken. De expositie van de Serralves Museum gaat over de de kunst van de jaren 60 tot heden van zowel Portugese als buitenlandse kunstenaars.

Wijnproeverijen
De Romeinen hebben de wijnbouw in Portugal geïntroduceerd en bevordert. Langs de rivier de Douro was het wijngebied in eerste instantie vooral aangelegd voor de Port.

Tegenwoordig worden er alle soorten wijnen verbouwd. De Douro is een van de oudste wijngebieden van de hele wereld. In de 15e en 16e eeuw was er veel vraag naar zware wijnen waardoor de wijnbouw in de streek een flinke impuls kreeg. De grootste groei was in de 17e eeuw toen Portugal wereldwijd bekend werd door toedoen van de Engelse handelaren. Portugal importeerde de druivenrassen vanuit Noord-Afrika. Enkele van deze druivenrassen worden in Portugal exclusief gebruikt. De wijnproeverijen zijn in de wijk tegenover het oude centrum Ribeira te vinden. De Dom Luis brug aflopen en u bevind zich in een oase van wijnproeverijen. De bekende wijnproeverij Calem en meerdere wijnproeverijen zijn er aanwezig. U kunt er een rondleiding krijgen over de voorbereiding en geschiedenis van de Port wijn. De rondleiding duurt circa 25 minuten en aan het einde van de rondleiding begint het leukste gedeelte namelijk het proeven.

Uitgaan & Dineren
Porto heeft in tegenstelling tot Lissabon geen echte fado traditie, maar in Restaurant o Fado kunt u heerlijk genieten van uw diner tijdens een Fado avond. In 2005 was de opening van Casa da Musica. In dit muziektheater worden er klassieke muziek, jazz en fado avonden georganiseerd. In Porto uit eten is erg gezellig en betaalbaar. Langs de Douro promenade bevinden zich talloze vlees en visrestaurants. Typisch Porugees eten is Cozida a Portugues. Cozida a Portugues bestaat uit verschillende vleessoorten en gevarieerde groenten. Sardinhas assades, Bacalhau, Lingado grelhado en Atum zijn Portugese visspecialiteiten. Sardinhas assades zijn gebarbecuede sardientjes, Bacalhau is Kabeljauw, Lingado grelhado zijn gegrilde tongen en Atum is tonijn. Deze maaltijden worden geserveerd met rijst of aardappelen. Daarbij behoort natuurlijk een bijhorende salade. Tijdens deze gerechten kunt u heerlijk genieten van een glaasje Sangria of de rode Port wijn. Uitgaansgelegenheden zijn er genoeg in Porto. Bij de promenade aan de Douro zijn er vele terrasjes waar u een schitterend uitzicht heeft over de vele bruggen die aan de Douro zijn. In het nachtleven worden bij de meeste discotheken geen entreegeld gevraagd, alleen bij de meest exclusieve clubs kan er entreegeld gevraagd worden.Gaia en Ribeira staan vol met barretjes. Discotheek Swing en Clube Mau-Mau zijn een van de populairste trendy clubs in Porto.